terug naar startpagina

 

Harmsen-Achterhoek

 

 

    

Er bestaan vele families Harmsen. Een van hen is de Achterhoekse familie Harmsen, die haar roots heeft in de buurtschap Warm onder Etten, een dorp vlakbij Gendringen en Terborg. Daar verschijnt op enig moment Willem Harmsen. De familie leidt daar een landbouwersbestaan. Ook bakt de familie er stenen.

 

Destijds was het gebruikelijk, dat landbouwers naast hun dagelijkse activiteiten werk voor een steenbakkerij verrichten, indien hun grond geschikt was voor het winnen van klei. Deze activiteiten ondernamen zij om in de wintertijd, als het boerenwerk grotendeels stil lag, het knechtenvolk aan het werk te houden. Dit gebeurde ook in de buurtschap Warms.

Het steenbakproces hield in: winnen, vormen en drogen. Het gebruik van een veldoven kwam bij dergelijke kleinschalige processen nauwelijks voor.

Hermanus Harmsen vertrekt in de negentiende eeuw naar boerderij de Slotboom in de buurtschap Haart onder Aalten om daar dezelfde activiteiten uit te voeren (landbouw en steenproductie). De grond in Warms leverde te weinig klei op.

Op Slotboom lag veel leemgrond. Deze grond was geschikt voor het bakken van stenen.

 

Op de steenbakkerij Slotboom zijn stenen gebakken, die werden gebruikt voor de bouw van de RK Kerk van Bredevoort. De laatste Harmsen op de Slotboom wist zich te herinneren, dat in zijn jeugdjaren op de boerderij een dik, groot boek aanwezig was, waarin de administratie van de steenverkoop werd bijgehouden. Dit boek is verdwenen.

Tegenwoordig is de Slotboom een prachtige boerderijcamping.

 

Wilt u genealogische gegevens van deze familie? Als u mij e-mailt, stuur ik u deze graag toe.  

 

Willem Harmsen, geb. te Gendringen (buurtschap Warm), tr. Derksken Kösters, geb. te Gendringen ca. 1700. Uit dit huwelijk minstens drie kinderen:

1. Hermannus. Hieruit nageslacht.
2. Hendrina, wonende te Terborg, tr. NG Doetinchem 29 april 1753/NG Zeddam  6 mei 1753 Hendrik Messinck, wonende onder het Rigterampt Doetinchem, ged. te Wijnbergen RK 23 maart 1721 (doopgetuigen Henricus Laemers en Cunegonda Overmaet), zn. van Jan Messinck en Bernardina Rabeling
3. Janna, overl. te Warm 7 februari 1796, vanuit het RK Armenhuis begraven 9 februari 1796

Copyright ® 2012 frans a.m. van gorkum

info: fransvangorkum@gmail.com

 

GENEALOGIE

www.fransvangorkum.nl